En karismatisk flopp

Här kommer ett tips på ett väldigt spännande instagramkonto att följa. Men först en bakgrund.

Det finns en intressant församling som jag skrivit om tidigare, då i samband med pengar Andreas Nielsen och Hillsong. Den här församlingen var up and coming kring millenieskiftet och hade storslagna planer för hur de med hjälp av Excellens skulle uträtta storverk. Jag pratar förstås om Stockholm Karisma Center, minns ni dem? Thomas Ardenfors och Sven Almkvist startade den pingstavknoppade rörelsen 1996 med målet att få 20 000 medlemmar år 2020. Allt efter en profetia på Nyhemsveckan 1995. Cellgrupper, en utåtriktad verksamhet och proffsiga, påkostade gudstjänstshower på lokaler som Chinateatern, Berns, Cirkus, Centralposthuset var utmärkande för den nya, heta församlingen som drog till sig dåtidens kändisar som Runar och Carola. Även Mattias Lekardal anställdes som pastor samt en ung Andreas Nielsen som blev ungdomspastor. Tjoho, vilken action!

Medlemmarna pressades hårt för att nå ut till fler, göra bättre och helt enkelt leva i excellens. Allt är möjligt för den som verkligen, verkligen anstränger sig. Medlemmarna kallas till att bli Kingdom builders (läs mer i inlägget jag länkade till ovan) och uppmanades att ta banklån för att kunna ge mer och ännu mer pengar till SKC. Så vad hände? Fick de 20 000 nya medlemmar? Nä. Under några år gick det väldigt bra och församlingen var en av de snabbast växande, men de hamnade hos Kronofogden och nio år efter start gick de i konkurs med 800 medlemmar och över 12 miljoner i skulder. Pastorerna hade levt ett liv i VIP och medlemmarna var skuldsatta. Och ett stort antal hoppfulla unga vuxna hade lagt hela sin tilltro och sina liv i händerna på ledarna. De hade gått bibelskolan, fått höra spännande profetior om allt de skulle få vara med om och utföra och vips var allt borta. Församlingen lades ner och ledarna försvann. Ut i landet där de gick vidare till nya församlingar och nya uppdrag. Bara sådär.

Nu till mitt tips. Jag har tidigare tipsat om podden Vinhaggorna som hade en utmärkt serie om Stockholm Karisma Center. Sedan någon dryg månad finns också ett instagramkonto som berättar om församlingen och dess historia med hjälp av församlingens eget material. Det heter stockholm_karisma_center och de som ligger bakom det beskriver syftet såhär:

Varför Stockholm Karisma Center nästan 20 år efter kraschen? Församlingen gick i konkurs 2005 med 800 medlemmar och 1000 utexaminerade bibelskoleelever och locket lades på. Vi är många som behöver prata om det!

Den som inte lär av historien är dömd att upprepa den. Flera av de som hade ledarfunktioner i Karisma har maktpositioner i kyrkan och samhället idag. Politiker, ledarskribenter, pastorer.

Det som lärdes ut, sjöngs och praktiserades i Karisma spred sig i stora delar av den karismatiska frikyrkan på 2000-talet.

Följ, läs och klicka på den blå länken så dyker det upp mängder (!) av intressant läsning.

Personerna bakom kontot beskriver sig själva så här:

Vi är fler än en. Vi har varit medlemmar i Stockholm Karisma Center. Vi representerar medlemskap under alla åren 1996-2005. Vi har gått bibelskolan. Vi har lovsjungit där församlingen hyrt lokaler. På Sveavägen, i Citykyrkan, på Dreamcenter, på Berns salonger, i Chinateatern, i konserthuset, på biograf Park, i Solnahallen och i cellgrupper i församlingens regi. Vi har tagit emot nattvard och delat ut nattvard. Vi har döpts i Karisma Center och själva döpt i församlingens mobila pool. Vi har skänkt tusentals och åter tusentals i Karisma Centers vita plasthinkar. Ingen har bett oss berätta om det här. Tvärtom har vi ombetts vara tysta. Nu gör vi det ändå. Vi vill #prataomkarismacenter

Lämna en kommentar